Miten kausi 2016 päättyi ja uusi kausi alkoi?

Swecupissa podiumilla

Kausi 2016 olisi voinut päättyä osaltani onnellisesti syyskuun lopulla, kun sijoituin Swecupin Göteborgin osakilpailussa kolmanneksi. Oma kunto tuntui  kuitenkin olevan nousussa, enkä malttanut muiden paikallisten kuskien tavoin päättää mtb-kautta Swecupiin, vaan halusin käydä vielä viimeisen Väst-Götaland cupin kilpailun Huskvarnan lähellä. No, ahneella on kökköinen loppu ja kauteni päättyi kilpailuun, jossa sairastuminen pilasi suorituksen. Tunsin itseni jo edellisenä iltana todella vetämättömäksi. Olin todennäköisesti saanut jonkinasteisen ruokapöpön, sillä ennen kisaa sain ravata ahkerasti pusikossa ja ajamisesta ei tullut mitään, kun jalat olivat velliä. Illalla päälle pauhkahti kunnon kuume. Pöh.

Viimeisen kisan jälkeen Huskvarnassa ei ollut kovinkaan tyytyväinen olo

Kokonaisuutena olen kauteen 2016 melko tyytyväinen. Ne muutokset ja satsaukset, joita viime keväänä tein, antoivat toivotun lisän kisavauhtiin.  Tärkeimpiä muutoksia mielestäni olivat: 1. harjoitusmäärän saaminen takaisin >700h, 2. kuukauden päivät etelässä leirillä 3. hiihtokauden jättäminen lyhyeen ja siirtyminen täysin pyörällä harjoitteluun ennen maaliskuun loppua 4. enemmän kansainvälisiä kisoja 5. täysjousijoustoon siirtyminen. Tärkeää oli myös, että onnistuin pitämään stressitasot matalina koko kevään. Se ei aina ole ihan yksinkertaista, kun kunnianhimoisena ihmisenä haluaa myös suoriutua hyvin työelämässä. Lisäksi tutkijan työ on mielestäni niin mukaansatempaavaa, että harvoin on helppo poistua “normiaikaan” työpöydän äärestä.


Syksyisiä polkuja Göteborgin ympäristössä
Kisakauden jälkeen pidin ohjelmoidusta harjoittelusta kuukauden verran taukoa, jonka aikana pyrin tekemään huoltavia harjoituksia ja valmistamaan kroppaa tulevaan voimaharjoitteluun. Kauteni alkaa yleensä 6 viikon jaksolla, jonka aikana teen viikossa 2-3 kovaa, maksimivoiman kehittämiseen tähtäävää harjoitusta. Harjoituksissa käytän liikkeitä, jotka pystyn suorittamaan puhtaasti 5-8 toistoa mahdollisimman kovilla painoilla: kyykky (reidet/pakarat), maastaveto (selkä/takareidet), pyssykyykky yhdellä jalalla (etureidet/pakarat), ja säärenkoukistus (takareidet), istumaannousu (vatsalihakset). Voimaharjoitteluun olen myös sisällyttänyt vähän nopeusharjoittelua (esim. hypyt ja loikat), ideana, että lihasten hermotus paranisi ja lihasten voimankäyttö olisi sitä kautta tehokkaampaa.



Göteborgissa pyöräilykelit ovat pysyneet melko hyvinä. Lunta ei ole tullut missään vaiheessa ja lämpötila on pääosin ollut yli +5 astetta. Olen ajellut pari 2-2.5h hiekkatielenkkiä viikossa ja juossut 30min-1h lenkkejä 3-4 krt viikossa. Muutaman kerran olen käynyt myös uimassa ja sauvakävelemässä, mutta näitä lajeja on pimeiden iltojen ja pitkien työpäivien takia tullut tehtyä vähemmän, mitä olisin halunnut. 


Työmatkalla Belgradissa, Serbian pääkaupungissa
Marras-joulukuussa en ole ehtinyt viikonloppuisin harjoitella juuri ollenkaan, kun aika on mennyt vieraiden kestitsemiseen ja matkusteluun (mitkä molemmat ovat toki mukavaa puuhaa). Harjoitustuntien tekeminen arkipäivinä on käynyt melko raskaaksi. Varsinkin viimeiset kolme viikkoa ovat olleet todella stressaavat, kun paluu Suomeen on lähestynyt. Nyt on kolmen vuorokauden stressipiikki muuttopakkauksineen ja –siivouksineen saavutettu ja auton nokka osoittaa kohti Lapin lumia.

Viikonloppulomalla Berliinissä, vain 2 viikkoa ennen terrori-iskua




Rentouttavaa joulua ja menestykästä vuotta 2017 kaikille!




23.12.2016